Vánoční cukroví

K Vánocům neodmyslitelně patří vánoční cukroví. Není nad to, když se po celém bytě vine neodolatelná vůně doma pečených perníčků nebo lineckého. Spousta lidí ale v posledních letech mívá čím dál méně času a nemá náladu strávit jediné chvíle volna u trouby. To je také důvod, proč se čím dál více lidí uchyluje ke kupovanému cukroví.

Kupované vánoční cukroví ale nikdy nemůže chutnat tak skvěle, jako to domácí. Když se řekne vánoční cukroví, většina lidí si nepředstaví pouze hotové dobroty, ale i proces, během něhož vánoční cukroví vzniká. Kolik malých dětí se asi těší, až budou moct vykrajovat a zdobit perníčky, nebo až dostanou mísu od těsta, kterou budou moct vyjíst. Vánoční cukroví v sobě skrývá jakýsi rituál. Maminky rozhodnou, že se bude péct, děti jdou pomáhat, ať už ochotně či neochotně a tatínkové se pak najednou objeví ve chvíli, kdy je vánoční cukroví vytahováno z trouby. Všichni většinou ujídají ještě dříve, než to stačí vychladnout. Je proto celkem jasné, že kupované vánoční cukroví, které je v jednom obchodě bůhví jak dlouho, se přece nemůže rovnat tomu domácímu, s láskou pečenému.

Udělejte si tedy čas na pečení, vždyť nemusíte vše napéct za jeden večer. Pokud si řeknete, že do Vánoc chcete mít v krabicích například 5 druhů vánočního cukroví, určitě to v klidu stihnete. Udělejte si jakýsi malý nápomocný rozvrh a toho se držte. Vánoční cukroví a jeho pečení má být radost spojená s vánočními svátky, nenechte si proto tyto chvíle s rodinou pokazit stresem a honičkou. Dopřejte si odpočinek, pusťte si vánoční koledy, ať se dostanete do té správné vánoční nálady, a válení těsta na vánoční cukroví se rázem stane zábavným.

Uvidíte sami, že všichni vaši známí určitě ocení, že jste se rozhodli napéct si vlastní vánoční cukroví. Nikomu ještě nechutnalo kupované cukroví více než to domácí.


Vánoční smažený kapr

1 naporcovaný kapr, 2 citróny, 2 vejce, 2 lžíce mléka, strouhanka, olej, sůl
Rybí porce osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme alespoň 20 minut odležet v chladu.
Před smažením rybu poprášíme moukou, namočíme ve vejcích rozšlehaných s mlékem a obalíme v prosáté strouhance. Smažíme pomalu ve větší dávce tuku, aby se ryba dostatečně propekla, zvlášť když jsou porce silnější. Nejchutnější je ryba smažená ve fritovacím hrnci.
Smažené porce ryby necháme okapat na ubrousku, ozdobíme je plátkem citrónu a snítkou petrželky a podáváme s bramborovým salátem nebo s bramborovou kaší.


Vánoční kapr pečený na česneku

4 porce kapra, hlavičku česneku, šťávu z 1 citronu, sůl, 80 g rostlinného oleje
Rybu marinujeme v citrónové šťávě, oleji a česneku utřeném se solí. Necháme asi hodinu odležet. Vložíme do vymazaného pekáče a pečeme v silně vyhřáté troubě 10 minut. Pak obrátíme a za občasného polévání vypečenou šťávou 15 minut zvolna dopékáme. Podáváme s bramborovým salátem bez majonézy.


Kapr s citronovou omáčkou

1 kapra do 2 kg, 3 paličky česneku, 2 dl oleje, 2-3 dl bílého vína, pepř, sůl
omáčka: 200 g másla, 4 žloutky, šťávu ze 2 citronů, lžíci rozsekaných kaparů
Kapra očistíme, vykucháme, osolíme a necháme asi 2 h odpočinout. Stroužky česneku oloupeme, naplníme jimi kapra a zašijeme. Pak kapra potřeme olejem, poprášíme pepřem a na vymaštěném pekáči dáme péci do vyhřáté trouby. Během pečení podléváme vínem. Máslo zvolna rozpustíme, vmícháme do něj citrónovou šťávu s kapary, odstavíme a postupně vmícháme žloutky. Kapra naporcujeme a jednotlivé porce poléváme omáčkou.


Plněný vánoční kapr

velký kapr, sůl, česnek, kmín a různé koření dle chuti, 2 vajíčka, máslo nebo olej, žampióny, hrášek, oříšky, salám nebo klobáska, cibule, popř. dle chuti další zeleninu, 2 rohlíky
Nádivka: dva žloutky vyšleháme s trochou másla, solí, česnekem a kořením. Přidáme ořechy, houby, hrášek, nakrájený salám, cibuli popř. další ingredience a na kostičky nakrájené rohlíky. Ze dvou bílků vyšleháme sníh, smícháme dohromady a nacpeme do kapra.
Neporcovaného vykuchaného a umytého kapra naložíme na jednu noc do soli, česneku a kmínu. Potom ho znovu trochu opláchneme, naplníme nádivkou, zašijeme, posypeme trochu kořením (třeba grilovacím), pokapeme olejem nebo máslem a dáme na hodinu a půl péct do trouby. Křupavého kapra pak celého vyjmeme na mísu a nazdobíme banánem a pomerančem a servírujeme.


Vánoční kapr na pivě

6 porcí kapra, sůl, pepř, 250 ml světlého piva, 2 lžíce oleje, 1 cibule, citronová šťáva, 50 g másla, mletý kmín, sladká paprika
Kousky ryby osolíme, opepříme, pokapeme pivem (ne však vším) a vložíme asi na hodinku do lednice. Na oleji osmahneme na tenká kolečka pokrájenou cibuli a vložíme na ni porce kapra. Zalijeme zbylým pivem, mírně pokapeme citrónovou šťávou, okořeníme kmínem a paprikou, přidáme máslo a na mírném ohni pomalu dusíme do změknutí.
Příloha: bramborový salát, bramborová kaše, chléb:


Bramborový salát s okurkou

1 kg brambor, 1 velká salátová okurka, 2 cibule, sůl, 5 lžic octa, pepř, špetka cukru, petrželová nať, 1 svazek kopru, 125 g kysané smetany, 4-5 lžic mléka
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme octem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru. Okurku nastrouháme na plátky a s nasekanou cibulí přidáme k bramborám. Nasekáme nať a kopr a smícháme se smetanou a mlékem. Promícháme s bramborami a necháme odstát.


Bramborový salát s vejci a majonézou

600 g brambor, 2 sterilované okurky, 100 g majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, 4 vejce uvařené na tvrdo, 1 cibule, hořčice, sůl, ocet
Brambory uvaříme ve slupce, horké oloupeme a necháme vychladnout. Brambory, vejce a okurky nakrájíme na kostičky, cibuli na drobno. Majonézu promícháme s jogurtem, octem, solí a pepřem, přidáme k připraveným potravinám, promícháme dvěma vařečkami a necháme v chladnu proležet.


Vánočka

1 kg mouky (polohrubé nebo hladké + polohrubé), 2 menší zarovnané lžičky soli, 20 dkg cukru, 1vanilkový cukr, citrónová kůra, mandle, rozinky (nejlépe předem máčené v čaji příp. s rumem), 20 –25 dkg tuku (rozpustit), 3 žloutky, 5 –6 dkg droždí (kvásek), 1/2 l vlažného mléka
Do mouky (pokojové teploty) vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme. Připravíme si kvásek (z trochy mléka, cukru + rozdrobeného droždí), promícháme a necháme u tepla kynout. Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěný tuk. Vše dobře prohněteme, až tzv. „fouká“. Těsto musí být tužší. Po vypracování urovnáme v míse, poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou. Na teplém místě nám asi za hodinu (i více) vykyne. Pak rozdělíme na devět dílů – cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou. Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě. Z této porce se vytvoří 2-3 vánočky.
Vystydlé zabalíme do papíru a pak do mikrotenového sáčku a uložíme na několik dní do studena. Je pak mnohem lepší, proleželá. Dá se jíst i po deseti dnech.


Vosí hnízda

těsto: 16 dkg piškotů, 15 dkg moučkového cukru, 9 dkg másla, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 2 lžíce mléka Piškoty rozdrtíme a smícháním s ostatními ingrediencemi vytvoříme těstíčko. To necháme 1 hod v chladnu.
krém: 10 dkg másla, 8 dkg cukru, 1 vejce
Bílek ušleháme s cukrem na okraji plotny v teplé lázni. Necháme chvíli vychladnout a přidáme do předem utřeného másla se žloutkem.
Těstem pak plníme moučkovým cukrem vysypané formičky. Do těsta uděláme důlek a ten vyplníme krémem. Navrch přitlačíme piškot a hotové vosí hnízdo vyklopíme z formičky.


Vánoční punč

1 ks badyánu, 500 ml vody, 2 skořice, 1 citron, 140 g cukru krupice, 130 ml rumu, 500 ml bílého vína, 1 pomeranč, 4 hřebíčky
Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Vodu smícháme s cukrem, pomerančovou a citronovou šťávou a přivedeme k varu. Pak přilijeme rum s vínem a přidáme koření. Punč opět zahřejeme až k bodu varu. Horký vánoční punč naléváme do nahřátých sklenic. Každou sklenici zdobíme polovinou plátku pomeranče a citronu.